A Mozaik újság jelentős, mondhatnánk kultikus szerepet töltött be az 1960-as években született magyar gyermekek életében. (Akinek szüksége van némi áttekintésre, szíves figyelmébe ajánljuk a Wikipédia vonatkozó magyar szócikkét.) Szomorú hír, hogy a szócikk végén megtalálható hivatalos magyar oldalakra mutató linkek már nem élnek, így a magyar Mozaik-rajongók számára előállított új képregényekről, érdekességekről már nem olvashatunk információkat. Ezen az oldalon bemutatjuk azokat a kereskedelmi forgalomba nem kerülő, csak a Magyar Mozaik Klub (Mozaiklub) tagjai számára elérhető kiadványokat, amelyeket kiadónkkal kooperálva hoztak létre vagy tettek elérhetővé magyarul a lelkes magyar rajongók.

 

LONA RIETSCHEL RAJZAI - A szerző magyar rajongók számára készített rajzai

 

lona oldalak

Lona Rietschel nyugdíjas éveiben gyakran járt Magyarországon. Ilyen alkalmakkor mindig szívesen fogadta el a meghívást az aktuális Mozaik-találkozón való részvételre. Ezen látogatásainak alkalmával nemcsak sok és érdekes történetet mesélt el a Mozaikról, hanem gyakran megörvendeztette a rajongóit egy-egy rajzzal, amelyet dedikált is. (Mindig lenyűgöző volt látni, hogyan formálódtak percek alatt az eléje tett papírokon a mindannyiunk számára ismerős figurák...) Ezeknek a minden Mozaik-rajongó számára kedves napoknak vetett véget az Abrafaxok "anyukájának" 2017. december 19-én bekövetkezett sajnálatos halála. Az azóta eltelt időben még nagyobb lett az értéke ezeknek a vázlatrajzoknak (és most nem a forintban kifejezett értékre gondolunk). Ez a füzet tartalmazza azokat a gyűjtők által féltve őrzött rajzokat, amelyet tulajdonosaik remegő kezekkel adtak oda egy szkennelés erejéig.


 

RÓMAI VARÁZSLAT - Az Abrafaxok és Leonardo Da Vinci

 

romai varazslat oldalak

Hagen Flemming és Sven-Roger Schulz ismert és kedvelt alkotópárosa a Mozaik rajongók közösségének. Ez a közös alkotásuk az 1514-es évbe, Leonardo da Vinci műhelyébe kalauzolja el az olvasót, ahol az Abrafaxok a Mester segédeiként dolgoznak (helyesebb lenne persze inkább azt mondani, a Mesternél állnak alkalmazásban, mert munkájukban nincs sok köszönet). A történetből kiderül, hogy Mona Lisa nem szereti a vizet, hogy hogyan sikerült a manók repülése a Colosseum felett, és hogy lehetett-e ennek bármi köze az idősödő mester Franciaországba költözéséhez. A kiadvány a történeten kívül tartalmaz néhány oldalnyi vázlatot a mű első, eredeti storyboardjából is, amely bepillantást nyújt az alkotói folyamatba.


 

MOZAIK NAGYKÖNYV 2. - A magyar Mozaik történetének folytatása (2006 - 2019)

 

nagyknyv 2 oldalak

Több mint egy évtized telt el azóta, hogy a Mozaik újság történetét összefoglaló kötet, a „Mozaik nagykönyv” megjelent. Egy évtized egy ember életében sem csekélység, egy újság életében azonban különösen hosszú idő. Akik először gyermekként vették kezükbe a Mozaik nagykönyvet, mára már ifjúvá serdültek, s az őket a képregények szeretetére nevelő szüleik, az Abrafaxokkal azok születése idejében, az 1970-es, 80-as években kiskamaszként találkozó rajongók fején is megjelentek már az első ősz hajszálak.Ezért is véltük úgy, hogy eljött az ideje egy újabb Mozaik nagykönyvnek. Egy folytatásnak, amely bemutatja az Abrafaxok 2006 óta átélt kalandjait, ismerteti az újság hazai történetének fordulatait, szól a gyűjtői és más kiadásokról, egyszóval összegzi mindazt, amit egy vérbeli rajongónak és egy potenciális új olvasónak egyaránt tudnia illik a kiadvány történetéről. Ennek a keménytáblás, A64-es méretű kötetnek minden gyűjtő polcán ott a helye!


 

AZ ABRAFAXOK OROSZORSZÁGBAN - Az oroszországi Mozaik története

 

orosz oldalak

Ebben a füzetben a Mozaik oroszországi megjelenéséről adunk képet: összegyűjtöttünk minden anyagot, amelyhez hozzáférni még a beszerzési forrásokat jól ismerő gyűjtőknek is szinte lehetetlen. Sok érdekességet megtudhatsz a Mozaik Oroszországban megjelent számaival kapcsolatban, elolvashatsz egy máshol gyakorlatilag elérhetetlen képregényt (ez annak idején a Mozaik bevezetését kísérő reklám része volt), megtekintheted az Abrafaxok főszereplésével készült első animációs filmet is (természetesen képregényes formában). Az Oroszországban 1993 és 1994 között megjelent 13 füzet jóval több Mozaikot ölelt fel, némely számokat összevontak, néhányat megcsonkítottak, így ezen számoknak a német kiadás eredetijeivel való megfeleltetése nem egyszerű feladat. És akkor még nem is szóltunk a megváltoztatott borítókról…! Ha ez a füzet nincs meg a gyűjteményedben, nem fogsz tudni unokáid szemébe nézni, amikor örökül hagyod rájuk gyűjteményedet.


 

REMORY KALANDORAI - A Marstól az ókori Egyiptomig

 

remory oldalak

Hagen Flemming nemcsak nagy rajongója a Mozaiknak, de 2001 és 2006 között a Moza-icke című fanzine vissza-visszatérő rajzolója volt. Die Virtonauten von Remory című képregénysorozata szórakoztatóan keveri a tudományos-fantasztikus motívumokat az ókori Egyiptom világával. A sorozat főszereplői, Omikron, Xi és Tau az emberiség által már meghódított Mars bolygón élnek, Remory városában, s innen indulnak tíz füzeten át tartó kalandjaikra. Érdekesség, hogy a Remory kalandorai képregénysorozat eredetileg 2007-ben megjelent első számát az alkotó 2018-ban Hannes Hegen stílusú Mozaik formájában is megjelentette: a panelelrendezés, a szövegbeírás, a rajzstílus, de még a történet is mind a népszerű német gyermeklap hangulatát idézi. Ez a különleges kiadás immár magyar nyelven is elérhető: magadra vess, ha nem szerzed meg!


 

A NÜRNBERGI ÖRDÖG - Az Irgum-Burgum Bendegúz sorozat 0. száma

 

nurnberg oldalak

Ez a különleges történet abban az időben játszódik, amikor Dig és Dag Irgum-Burgum Bendegúz lovaghoz szegődött apródnak. Derék lovagunk, hogy szíve hölgyét, a szeretett Murokföldi Adelaidét elkápráztassa, Keletre indult, hogy felkutassa azt a kincset, amelyet hajdanán az apja  - egy sereg vad szaracén elől menekülve - ott elásott. Répavárról felkerekedve első úti céljuk Nürnberg városa volt, ahol a lovag Uzsorás Janót, a pénzváltót kívánta felkeresni, abban a reményben, hogy tőle megszerezheti az utazáshoz szükséges pénzösszeget. A német Mozaik-rajongók által írt és rajzolt történet a híres Irgum-Burgum-sorozat 0. fejezetének is tekinthető, mondhatni annak előzményeit meséli el. Pikáns tartalma miatt kiskorúaknak csak nagykorú felügyelete mellett ajánlott!


 

AMERIKA SOROZAT - A befejezetlen sorozat utolsó 3 része

 

amerika oldalak

A Mozaik ismeretterjesztő füzetek első számában az Amerika sorozat három utolsó számáról közöl érdekességeket. Azért ezekről, mert annak idején a hivatalos magyar kiadás megszűnése miatt ezek már nem jelenhettek meg magyarul. Így most a rövid összefoglalókból meg lehet tudni, hogy ért véget a szövevényes történet, amelynek középpontjában a világ legnagyobb gyémántja állt, s hogy hogyan boldogultak az Abrafaxok az 1930-as évek Amerikájában. 


 

A II. JAPÁN SOROZAT - Szamurájos történet a Meidzsi-korszakban

 

japan ii oldalak

Sorozatunk e számában az Abrafaxok Japánban játszódó második kalandjához kapcsolódóan nyújtunk át rengeteg információt: kultúrtörténeti érdekességeket, képkocka-jegyzeteket, MosaPedia-anyagokat, s még sok minden mást. A füzetből megtudhatjátok, hogy miért ez a kaland a Mozaik újság történetileg egyik leghitelesebb sorozata, megismerkedhettek egy 3D könyvvel, egy különleges pizzásdobozzal és még rengeteg apró érdekességgel, amitől biztosan élvezetesebb lesz a történet olvasása…! Reméljük, ez a különlegesen összeválogatott tartalom megnyeri a rajongók tetszését, s esetleg olyan új olvasóknak is kedvet csinál az Abrafaxok kalandjainak megismeréséhez, akik eddig nem találkoztak velük. Az extra méretű, 60 oldalas kiadvány ideális a karácsonyi kandalló melletti bekuckózó olvasgatáshoz!