kérdőjelGyakori kérdések az IKK Oktatói továbbképzési rendszerében elfogadott képzésekkel kapcsolatban

Ahogyan a főoldalon jeleztük, mind a "Trianon 100 - A trianoni békeszerződés oktatásának történeti és pedagógiai módszertani kérdései", mind pedig az „Út a szabadsághoz: az állampolgári kompetenciák fejlesztési lehetőségei a közép- és kelet-európai rendszerváltoztatások tükrében” című képzésünk 2022. január 1-jétől elérhető az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. Oktatói továbbképzési rendszerében. Ez azt jelenti, hogy a képzés beszámítható azon szakmai programok közé, amelyekkel a szakképzésben dolgozó oktató számára előírt négyévente legalább hatvan óra továbbképzés teljesíthető. Az ezzel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre összegyűjtöttük a válaszokat.

Mi a jelentősége annak, hogy a két korábbi pedagógus-továbbképzés 2022. januárjától szerepel az Innovatív Képzési Központ Oktatói továbbképzési rendszerében?
2021. szeptemberétől a pedagógus-továbbképzésekkel nem volt teljesíthető  "A szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II.7.) Korm. rendelet" szerint a szakképzésben dolgozó oktató számára előírt négyévente legalább hatvan óra továbbképzési kötelezettség. Azáltal, hogy képzéseink bekerültek az Oktatói továbbképzési rendszerbe, ez a korlátozás megszűnt, a képzések így éppúgy 30 kreditpontot érnek, mintha a korábbi rendszerben a pedagógus-továbbképzési rendszerben végezte volna el a képzést a résztvevő.

Ha korábban már jelentkeztem egy jövő évi (2022-es) pedagógus-továbbképzésre, hogyan juthatok hozzá az Oktatói továbbképzési rendszerben elfogadott képzés tanúsítványához?
Csak egyetlen módon: le kell mondania korábbi jelentkezését, és átjelentkezni egy olyan csoportba, amelyet kifejezetten a szakképző intézmények oktatói számára szervezünk. Az átjelentkezésben kollégáink szívesen segítenek, s ha a korábbi jelentkezés időpontjában és/vagy helyszínén indul a szakképzésben dolgozó oktatók számára szervezett csoportunk, értelemszerűen ezt ajánljuk fel először.  

Mi történik akkor, ha nem jelentkezem át szakképzési oktatói csoportba?
Ebben az esetben a képzés sikeres elvégzését követően az Oktatási Hivatal által akkreditált képzési forma (pedagógus-továbbképzés) szerinti tanúsítványt adunk át (amely azonban a szakképzésben dolgozó oktató számára nem ad kreditpontot).

Mi 15 főt meghaladó csoportként jelentkeztünk korábban. Nekünk is át kell jelentkeznünk egy szakképzési oktatói csoportba? 
Technikailag igen, valójában azonban semmi nem változik: a kellő létszámú csoportokat egyszerűen "átalakítjuk" szakképzési oktatói csoporttá. Előtte azonban mindenképpen egyeztetünk az intézmény által kijelölt kapcsolattartóval, hiszen szeretnénk meggyőződni arról, hogy valamennyi kolléga élni kíván az átjelentkezés lehetőségével. (Erre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy egy összetett intézmény valamely tagegységéből érkező kolléga a pedagógus-továbbképzési rendszerben akkreditált képzést kívánja elvégezni, míg az adott intézmény szakképzési intézményegységéből érkező a másikat.)

Hogyan tudok jelentkezni a szakképzési oktatók számára kínált képzésre?
A képzésekre történő jelentkezések menete nem változott. A Jelentkezési lap letölthető az adott képzés oldaláról, ennek visszaküldésével jelentkezhet a képzésre. Online jelentkezésre is van lehetőség a prekogia.eu oldalunkon. (Itt előbb magát a képzést kell kiválasztani, majd a következő oldal menüjében a jelentkezés gombra kattintani.) 

Mely időpontokra szerveznek szakképzési oktatói továbbképzéseket?
Az IKK weboldalán (https://ikk.hu/otr) már láthatóak időpontok, amikor ilyen csoportokat indítunk.Hamarosan azonban honlapunkon is elérhetővé válnak az újabb dátumok, s ezeket a későbbiekben rendszeresen frissíteni fogjuk.